maandag 30 juli 2012

Mei - Evenwicht wordt tot vooruitgang.Mei
____________________

21 april tot 21 mei

D
e offerkracht van de devotie die vrijheid als gemeenschap beleeft, wordt tot ervaring van evenwicht.
Want deze offerkracht beleeft het gelijke door het gelijke, het geestelijke door het geestelijke, individualiteit door individualiteit. Aan deze beleving ligt alle kennis ten grondslag. Wij vinden al ken­nend door de eigen geest de weg naar de geest die in de wereld­verschijnselen ligt besloten. Door een alleen maar afbeeldende, ontvangende kennis zou dit niet mogelijk zijn. Een dergelijk kennen zou bui­ten een werkelijkheid blijven, die zonder kennende deelname kant en klaar zou zijn. Een waar kenvermogen voegt echter door een scheppende handeling de ideeën toe aan de waarnemingen die voor het menselijke ervaren vooralsnog ideeënloos zijn, en ontmoet daardoor de aanvankelijk in de waarnemingen verborgen geest.
Zo ontstaat de werkelijkheid in iedere ware kennisakte uit een ervaring die deze aanvankelijk verbergt. Ze ontspringt aan de evenwichts­belevenis van de ontmoeting van geest met geest. Terwijl de aldus kennende mens de werkelijkheid die hij in de waarnemingen ver­liest terugwint, beleeft hij tegelijkertijd het ontstaan van zijn eigen geestelijk wezen.             
Uit de werkelijkheid die in zijn kennisakte ontstaat, stamt de mens als een geestelijk wezen dat zelf over zijn geestelijke geboorte en zijn hogere ontwikkeling beslist. Het kennen van het gelijke door het gelijke, dat zich voordoet als het voortkomen van een zelfstandige individualiteit uit de geestelijk doordrongen wereldverschijnselen, is het ware evenwicht.

Zo wordt evenwicht tot vooruitgang.

Een meditatie van een dergelijk evenwicht is het zich verdiepen in het leren lopen van kinderen, dat evenwicht tot vooruitgang laat worden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten